Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Norrköping

I Norrköping tjuvstartade man idag högtidlighållandet av förintelsens minnesdag. Bland annat stod fimvisningar, musik och föredrag på programmet.

Förintelsens minnesdag är egentligen imorgon men eftersom den infaller på en lördag tjuvstartade man i Norrköping för att nå så många som möjligt. Bland annat pratade journalisten och författaren Gellert Tamas i fullmäktigesalen.
- Förintelsen är exceptionell i vår moderna historia med den storskaliga industriella utrotningen av folk. De idéerna, även om de inte går till den extremen, finns ju kvar. Med en uppdelning att vi är olika på grund av hudfärg, religion eller kulturell bakgrund, säger Gellert Tamas.
Det är sju år sedan som Göran Persson instiftade förintelsens minnesdag och den är viktig att uppmärksamma menar Maria Essy-Ehsing som planerat dagarna i Norrköping.
- Vi alla måste ta ansvar för att jobba med de här frågorna som gäller människovärde och demokrati i framtiden. Det är ingenting som är givet utan varje generation måste erövra det här.
Förändrat debattklimat
Gellert Tamas, som bland annat skrivit den uppmärksammade boken om Lasermannen, pratade under dagen om svensk främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna.
Han ser att debattklimatet har förändrats de senaste åren. Nu är det på ett annat sätt rumsrent att tala om främlingsfientliga ämnen än tidigare. Och mycket av Sverigedemokraternas framgångar i valet tror han beror på de etablerade politikerna som fiskat efter främlingsfientliga röster.
- De senaste åren har vi sett hur, inte minst folkpartiet, ganska medvetet försöker dra till sig de röster som man tydligen tycker finns i den här typen av frågor. Hårdare tag, automatisk avvisning som man har pratat om, språktester med mera. Och det är olyckligt, tycker jag. Det öppnar upp för andra partier och det kan bidra till att skapa en uppdelning i ett vi och de, säger Gellert Tamas.