Kommunalråd vill ha samarbete om biogasproduktion

Fler måste ta ansvar för att utveckla användningen av biogas i östra Sverige. Det säger Linköpings kommunalråd Gösta Gustavsson.

Det centerpartistiska kommunalrådet Gösta Gustavsson vill att satsningen på biogas blir en angelägenhet för hela Ostkusten och inte bara Linköping. Han drar den slutsatsen efter sin resa till Kalifornien tillsammans med miljöminister Andreas Carlgren.  
Gösta Gustavsson blev inbjuden till miljöministerns besök i Kalifornien på grund av Linköpings satsning på biogas. Under fyra dagar fick de träffa representanter för delstatsadministrationen och näringslivsföreträdare. Och även om biogasen väckt intresse konstaterar Gösta Gustavsson att Göteborg och Västra Götalandsregionens delegation fick ett stort genomslag hos de amerikanska värdarna.
- När vi är ute så här så ser vi ju att på man Västkusten med Göteborgsregionen och Västra Götaland som man samarbetar tydligt med miljö- och energifrågor så här man en väldig styrka. När alla går åt samma håll så händer det mycket.
Ska Linköping och Tekniska verken lyckas i sin strävan att exportera sitt kunnande om biogas till Kaliforninen så räcker det inte med att bara Linköping använder biogasen. Gösta Gustavsson vill därför att fler kommuner i Östra Götaland tar sitt ansvar för en utbyggnad av biogasnätet.
- Linköping som kommunen kan ju inte ta ett sådant regionalt ansvar så vi bygger ut biogasproduktion och ser till at det finns en efterfrågan för hela Östergötland, Småland och Blekinge. Utan det här måsta man samarbeta om.