Häktad 27-åring inte dubbelmördaren

Den 27-årige man som sitter häktad misstänkt för det uppmärksammade knivdådet utanför Jönköping i förra veckan är inte skyldig till dubbelmordet i Linköping 2004. Det visar den dna-analys som nu har gjorts.

- Nu är det bara för oss att jobba vidare, säger Thommy Håkansson som leder utredningen om dubbelmordet.

När polisen i Östergötland nåddes av beskedet om knivdådet i Norrahammar i förra veckan tog man genast kontakt med polisen i Jönköping för att snabbt få tillgång till den gripne 27-åringens DNA. Likheterna mellan de båda dåden gjorde att mordutredarna i Linköping bedömde mannen som högintressant.  

Ganska snabbt visade det sig dock att 27-åringen, enligt sjukvårdens noteringar, befunnit sig på den psykiatriska kliniken i Jönköping när dubbelmordet begicks. Trots det valde polisen i Östergötland att gå vidare med undersökningen och i fredags fördes 27-åringens dna-prov från Jönköping till SKL i Linköping för att jämföras med de dna-spår som säkrats på mordplatsen i Linköping.  

- Eftersom det fanns så många likheter mellan de båda dåden hade vi ett visst hopp om att det skulle röra sig om samma gärningsman, men nu vet vi med säkerhet att det inte är så, säger Thommy Håkansson som leder utredningen om dubbelmordet idag.

                                                              Louise Martinsson
                                                               louise.martinsson@sr.se