Hästar på schemat i Norrköping till hösten

Skolverket har nu gett det privata företaget Lärande i Östergötland klartecken att starta ett hästgymnasium i Norrköping.

Utbildningen är öppen för sökande från hela landet och redan i höst räknar man med att ta emot sina
första elever. 

Till en början sa Skolverket nej till planerna på en gymnasieutbildning med hästinriktning i Norrköping. Motiveringen var bland annat att verksamheten riskerade att konkurrera ut den landstingsdrivna naturbruksutbildningen i Vreta. 

- Vi överklagade avslaget. Med tanke på det mycket stora hästintresse som finns i länet finns det givetvis elevunderlag även för vår hästinriktning, säger Jan Vikström, vd på företaget Lärande i Östergötland. 

Planer i Linköping
Tidigare har företaget fått tillstånd att starta liknande utbildningar i Uppsala och Nyköping. Enligt Jan Vikström finns det också planer på att starta ett hästgymnasium i Linköping: 

- Den ansökan behandlas just nu i länsrätten, en handläggning som säkert kommer att ta tid, säger Jan Vikström.

Ont om tid
I Norrköping planerar man dock att vara i gång redan i höst och enligt Jan Vikström pågår arbetet med elevrekrytering och planering inför skolstarten för fullt:

- Givetvis är det kort om tid. Eleverna i årskurs nio ska välja gymnasieutbildning inom drygt två veckor, men vi kommer att jobba med information på alla upptänkliga vägar.