Landstinget efterlyser hårdare tag mot trakasserier av offentliganställda

Stalkning, eller upprepade hot och trakasserier, finns det idag inget juridiskt begrepp för. Landstinget i Östergötland vill se en lagändring för att lättare komma åt den som förföljer någon på det sättet.

Och de får medhåll från Kammaråklagare Ingemar Wålander i Norrköping.

- Jag kan ha en viss förståelse för att man kan ha synpunkter och att man vill ändra lagen och inför bestämmelser mot stalking. Jag har förstått att det är ett bekymmer främst för offentliganställda, säger Ingemar Wålander.

Stalkning finns inte som juridisk term, åtminstone inte ännu. Men vid årsskiftet väcktes åtal i Norrköping mot en person som ska ha hotat och trakasserat, både landstingsanställda och personal vid tingsrätten, i sådan omfattning att det kan kallas stalkning.

Ingemar Wålander säger att utredningar som den här handlar om bedömningar och han anser att det finns brott i en gråzon som skulle kunne fångas in i beteckningen stalkning.

- Man kan ju ta ett exempel. Om vissa personer uppehåller sig i närheten av någons bostad eller arbete utan att trakassera handgripligen så att det blir straffbart på det sättet. Det faller ju mellan stolarna idag.

”Någonstans går hut hem”
Landstinget vill att man ska titta på mängden hot och trakasserier så att många mindre förseelser tillsammmans kan bli brottsliga. Det tror Ingemar Wålander skulle underlätta hans arbete som åklagare. Men det finns en risk om lagen blir för hård.

- Det där får man se upp med. Allmänheten har ju rätt att få kontakt med både förtroendevalda och befattningshavare inom det offentliga. Man har också rätt att vara lite tjatig, man får inte vara allt för fin i kanten. Men någonstans går ändå hut hem att det går för långt, säger Ingemar Wålander.