Inte bara jordbruk på jordbruksmarken

Antalet lantbruksföretag som sysslar med annat än traditionellt jord- eller skogsbruk ökar kraftigt men det syns inte alltid i lantbruksstatistiken.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, vill därför lyfta fram de nya näringarna på landsbygden. Idag startade en landsomfattande turné på Bjärstad Gård på Vikbolandet.

En av lantbrukarna på plats var Mats Erlandsson. Han driver ett äventyrsland på Syllerstorpet utanför Ödeshög. Förr var det traditionellt jordbruk som gällde på gården men nu är det helt andra saker.

- Man kan köra folkrace, fyrhjuling, grävmaskin dumper, vattenskoter, väghyvel bandschaktare. Stora maskiner och snabba bilar. Sen kan man också göra muskel aktiviteter, rida på mekaniska tjurar, bågskytte och yxkastning, säger Mats Erlandsson

Där man förrut odlade spannmål och höll kreatur växer det idag på vissa platser upp andra verksamheter. Olika former av hälsohem, hästverksamhet, alternativa jordbruksprodukter och naturturism har blivit allt vanligare och omsätter enligt LRF åtta miljarder kronor i hela landet. Det är en fjärdedel av vad den traditionella lantbruksproduktionen står för.

Från textilier till getost
En del har ställt om från att ha varit jordbrukare, men inte alla. Katarina Ögren som förut jobbade inom textilbranschen driver nu en getgård i Valdemarsvik och framställer bland annat getost. Det hela började med att hon blev arbetslös och ville hitta något eget att syssla med.

-Så var det det här med djuren som lockade i första hand. Det var en produkt som inte fanns här utan jag såg att det fanns en marknad i Mellansverige, säger Katarina Ögren

Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande i LRF, tror mycket på de nya näringarna som kan skapa nya arbetstillfällen. Men han säger samtidigt att det är viktigt att värna om den odlingsbara marken. Trots det ser han inget porblem med att jordbruksmark ibland används för annat än odling.

- Nej, vi tycker ju inte det. Den enskilde företagaren tycker vi själv ska få bestämma hur den utvecklar sin näringsverksamhet. Det har ju jorden som bas, jord och skog och trädgård. Det här är bara ytterligare ett sätt att förädla marken så det ligger helt i linje med vad jag tycker vi ska utveckla, säger Lars-Göran Pettersson