Kommuner positiva till vårdnadsbidrag

En majoritet av Östergötlands kommuner är villiga att införa kommunalt vårdnadsbidrag. I veckan sade socialministern och kristdemokraten Göran Hägglund att det kan bli verklighet redan vid årsskiftet.

Mest positiv till vårdnadsbidraget i Östergötland är Ödeshögs kommun där Magnus Oscarsson från kristdemokraterna är kommunalråd.
- Det är ju väldigt positivt, att det vi lovar i valrörelsen också blir verklighet.
Vårdnadsbidraget innebär att den förälder som väljer att vara hemma med barn får 3000 kronor skattefritt i månaden. Men kritikerna fruktar att det i första hand blir mammorna som stannar hemma och att vårdnadsbidraget kommer att urholka resurserna till barnomsorgen. Det är också anledningar som de tre kommunerna med tydlig vänstermajoritet i länet, Norrköping, Boxholm och Finspång, anför mot vårdnadsbidraget. Något definitivt beslut i frågan har inte tagits i Finspång där Stig Andersson är socialdemokratiskt kommunalråd.
- Vi har inte diskuterat frågan och nu är det jag som svarar och jag tycker inte att det är något bra förslag.
Bland de kommuner som kan tänka sig införa vårdnadsbidraget vill politikerna att staten i sådana fall bidrar med pengar. Skulle pengarna inte komma fördröjs införandet även i Ödeshög. Men kommunalrådet Magnus Oscarsson är trosviss.
- Det är någonting som jag själv har pratat med Göran Hägglund om att det ska finnas öronmärkta pengar. Det är viktigt för en kommun som Ödeshög att vi får pengar från staten från början i alla fall.
Vad har Göran Hägglund sagt om öronmärkta pengar?
- Han sade att han jobbar på det.
I Ydre är Inga Arnell-Lindgren centerpartistiskt kommunalråd och hon tror inte att kommunerna kommer få något statsbidrag men anser ändå att ett vårdnadsbidrag skulle kunna bli billigare än att bygga ut förskolorna.
- Är det några som väljer att ta barnen hemma istället så kanske vi inte har någon kö och då klarar vi av det. Då kanske det är värt de här tre tusen kronorna att erbjuda föräldrarna en valfrihet.