Nils Holgersson landar i Malexander

Ikväll är det säsongspremiär i Malexander för riksteaterns berättarföreställning Nils Holgerssons underbara resa skriven av Selma Lagerlöf. Berättare är skådespelerskan Marianne Engström som själv har östgötska rötter.

- Det geniala som jag och många med mig tycker det är att hon har skrivit en lärobok genom en klassisk sagoportal, det var en gång, som egentligen alltid betyder det här var inte riktigt sant, säger Marianne Engström som står för idé och bearbetning och föreställningen är ett samarbete mellan Bygdegårdarnas riksförbund och Riksteatern.
100 år gammal berättelse
Det är hundra år sedan som den klassiska sagan om Nils Holgersson kom ut för första gången och historien om Nils är också en resa genom Sverige där pojken som förvandlats till en pyssling får uppleva många äventyr. I Östergötland är han med om ett drama vid Tåkern, får höra om den Heliga Birgitta i Vadstena och ett stort avsnitt handlar om Kolmården.

Men Nils Holgersson handlar inte bara om Sveriges geografi utan Selma Lagerlöf tar också upp problem som utanförskap, miljöförstörning och rovdrift.

Berättarföreställningen är en vuxenföreställning men Marianne Engström tycker att barn från 8-9 år också kan se berättelsen om Nils Holgerssons underbara resa.
- Tål de och se Rapport då tål de att höra en draksaga absolut. Och de ser väldigt klart vad som är vad, att det är förklädnader för någonting annat.