FN-rapport varnar för klimatförändringar

Det är människans aktiviteter som bär skulden för den globala uppvärmningen. Det fastslår FN:s klimatpanel som idag presenterade en rapport om klimatläget.

- Jag är övertygad om att vi påverkar klimatet, säger Markku Rummukainen, meterolog på SMHI i Norrköping som varit med och skrivit rapporten.

Totalt har ungefär 3000 forskare och experter från 130 länder deltagit i arbetet i rapporten. Bland annat alltså Markku Rummukainen och hans svenska kollegor.

- I mitt fall handlar det inte minst om regionala klimatmodeller och regionala klimatförändringar här i norden och i Europa, säger Rummukainen.

Rapporten har fått stor uppmärksamhet och den är särskilt viktig, tycker Rummukainen, eftersom den inte bara är ägnad för klimatforskare utan når ut till alla, från beslutsfattare och allmänhet till andra forskare som inte huvudsakligen jobbar med miljöfrågor.

Skarpaste varningen hittills
FN utfärdar den hittills skarpaste varningen om att det faktiskt är människan som ligger bakom klimatförändringarna och den globala uppvärmningen. För Markku Rummukainen är det inget snack om saken.

- Jag är övertygad om att vi påverkar klimatet och klimatförändringarna och att vi till och med står bakom huvuddelen av de nu pågående klimatförändringarna. Vilket inte utesluter att även naturliga faktorer spelar in. Men idag har vi en väldigt väsentlig och maffig klimatpåverkan.

- När man tittar på hur det har blivit sedan 2001 har tecknen på att det är människan som står bakom än stor del av klimatförändringarna blivit allt tydligare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".