Avhoppad kristdemokrat kan komma tillbaka- om hon får upprättelse

Kristdemokraternas före detta distriktsordförande i Östergötland, Ann-Sofie Bergeling kan tänka sig att komma tillbaka till partiet.

Hon lämnade både ordförandeposten och partiet efter interna stridigheter i höstas. Men nu kan hon återvända, om den grupp som utreder bråket ger henne rätt.

- Om de nu presenterar en allsidig bild så att det leder till att man tar tag i de här frågorna och disktuerar, bearbetar och vänder och vrider. Jag känner givetvis ett behov av upprättelse, säger Ann-Sofie Bergeling.

Hennes politiska åsikter har inte ändrats efter avhoppet förra året, säger hon.

- Jag tycker att kristdemokraterna har det bästa partiprogrammet och jag känner mig fortfarande som en kristdemokrat.

”Affischerna var skadade”
Bergeling valde att lämna partiet i höstas efter ett bråk som hade sin upprinnelse i överklistrade valaffischer. Bergeling anser att riksdagsledamoten Yvonne Andersson saboterade hennes valkampanj  genom att klistra sina egna affischer över Bergelings. Yvonne Andersson sa då att hon gjorde det för att Bergelings affischer var skadade.

Bråket blottlade en maktstrid inom kristdemokraterna i Linköping där Bergeling menar att de medlemmar som tillhör pingstkyrkan fått för stort inflytande över lokalorganisationen.

Partiet tillsatte i december en grupp som fick i uppgift att reda ut stridigheterna och deras rapport skulle ha presenterats lagom till de partidagar som inleds i Linköping i dag. Men arbetet har försenats och beräknas nu vara klar senare den här månaden. Det ser Bergeling fram emot.

- Jag har ju kallats till ett samtal och har pratat med en av de två personer som gör utredningen och det tycker jag kändes bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".