Kd-bråk ska lösas internt i Linköping

Kristdemokraternas förra distriktsordförande i Östergötland, Ann-Sofie Bergeling kan tänka sig att komma tillbaka till partiet igen.

Hon lämnade partiet efter interna bråk i höstas men den grupp som utreder händelserna tycker Bergeling har gjort ett bra jobb hittills.

- Jag har ju kallats till ett samtal och har pratat med en av de två personer som gör utredningen och det tycker jag kändes bra, säger Ann-Sofie Bergeling.

Nu kan hon alltså tänka sig att återvända till partiet som hon lämnade i höstas, om utredningen går till botten med problemet.

- Om de nu presenterar en allsidig bild så att det leder till att man tar tag i de här frågorna och disktuerar, bearbetar och vänder och vrider. Jag känner givetvis ett behov av upprättelse.

Det bråk som blossade upp i höstas ledde till Bergelings avhopp handlar om att hon anser att riksdagsledamoten Yvonne Andersson och andra medlemmar från pingstkyrkan har för stort inflytande över partiet i Linköping och utestänger dem som inte är frikyrkliga.

Nu hoppas hon alltså på upprättelse i den rapport som gruppen som utrett bråken ska bli klar med i slutet av den här månaden. Men Patrick Vigren, som ingår i gruppen, vill inte säga om rapporten kommer att ge någon upprättelse för Bergeling.

- Jag hoppas att alla som delat med sig av sina synpunkter kommer att bli nöjda för vi gör ett seriöst arbete och tar alla åsikter på högsta allvar. Jag har inga speciella åsikter om att hon är nöjd med vårt samtal utan vi är nöjda om alla är nöjda, säger Vigren.

Rapporten kanske inte ens kommer att bli offentlig. Det är ett beslut som styrelsen i Linköping får ta, säger Vigren.

Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, som idag besöker Linköping betonar att alla ska känna sig välkomna i partiet oavsett vilket samfund de tillhör. Men han tänker inte ingripa för att lösa problemen i Linköping.

- Vi har nog konstaterat att det i huvudsak är en fråga som ska lösas här i Linköping men det har naturligtvis förekommit samtal Jag är hyggligt orienterad, säger Hägglund.

Att vissa medlemmar känner sig utanför i partiet för att de inte är frikyrkliga är givetvis ett problem.

- Det är någonting som man naturligtvis får ta itu med när man upplever att det här är ett problem, säger Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".