1 av 2
2 av 2
Säkerhetsutredare Rickard Tjernström

Kameraövervakning gav effekt

Kameraövervakningen vid tre skolor i Norrköping har visat sig vara effektiv och skadegörelsen har nästan upphört. Endast ett par enstaka händelser har inträffat och det ligger på en acceptabel nivå, säger Rickard Tjernström, säkerhetsutredare på kommunen.

- Det är naturligtvis ett alternativ som vi har i bakfickan för att påverka skadegörelsen, säger Tjernström.

Norrköpings kommun har idag kamerövervakning utomhus på två skolor och inne i lokalerna på en skola. De första kamerorna kom upp 2003 och problemen man hade vid skolorna upphörde direkt. Ett par enstaka händelser har inträffat men det ligger på en acceptabel nivå.

Fler kameror
Inom bara några veckor kommer kameror sättas upp på ytterligare en skola och man har tillstånd från länsstyrelsen om kameraövervakning på ytterligare fyra, men än har man inte fattat beslut om det ska sättas upp några kameror. Att installera kamerorna kostar en del men det kan vara värt pengarna.

- Det är klart att det är en kostnad men tittar vi på den enorma kostnad som den här brottsligheten för med sig så är det ganska suktande att ta en kostnad för att få stopp på det, säger Tjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".