Foto: Björn Persson, Nyhetsfoto/WighsNews

Skolbranden i Söderköping kan vara anlagd

Uppdaterad version 16:30

Det brinner fortfarande i den gamla låg- och mellanstadiedelen på Ramunderskolan i Söderköping. Det var förmiddags som det började brinna i de tomma lokalerna och enligt räddningstjänsten kan branden ha varit anlagd. 

- Branden började sannolikt i ett klassrum och det är svårt att se någon naturlig brandorsak eftersom lokalerna inte används, säger Håkan Hagström räddningschef i Söderköping nu på eftermiddagen.

Teknisk undersökning dröjer
Ett definitivt besked om brandorsaken lär dock dröja. På måndagseftermiddagen arbetade ett tiotal brandmän fortfarande med släckningsarbetet och först i morgon räknar polisen med att kunna inleda sin tekniska undersökning av brandplatsen. Skolans rektor Thommy Loreby är dock inne på samma teori som räddningschefen:

- Vi har nästan gått och väntat på att något sånt här skulle hända. En byggnad som stått tom ett par år blir ju lätt ett tillhåll säger han och berättar att skolan under en längre tid haft problem med att folk tagit sig in i lokalerna.  

Svårsläckt brand
Det var vid niotiden i förmiddags som en lärare slog larm om att det kom rök från byggnaden som stått oanvänd under de senaste åren på grund av svåra mögelskador. Räddningstjänsten kallades till skolan och började med att gå igenom lokalerna för att försäkra sig om att det inte fanns någon människa i byggnaden. Själva branden visade sig dock vara svårsläckt: 

- Det brinner fortfarande mellan det nuvarande yttertaket och ett gammalt yttertak och det är en ganska besvärlig uppgift att komma åt brandhärdarna eftersom vi måste bryta upp taket, säger Johan Nordström vid räddningstjänsten i Söderköping nu på eftermiddagen. 

Eleverna skickades hem
Vid lunchtid idag beslutade skolledningen att skicka hem samtliga elever och lärare på grund av att röken spred sig in i de övriga lokalerna på skolan. Någon fara för att branden skulle sprida sig fanns dock inte och i morgon kommer undervisningen att bedrivas som vanligt igen.

Den byggnad som det brinner i är dock totalförstörd och enligt räddningstjänsten kommer det att dröja ett bra tag till innan branden är helt släckt:

- Det kommer att ta åtskilliga timmar till innan vi är helt klara här, säger Johan Nordström.

                                                         
                         Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".