Fler Lex Maria-anmälningar

Antalet så kallade Lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen ökade vid landstinget i Östergötland under förra året till 74 jämfört med 55 året innan.

Landstinget förklarar ökningen med en ändring i Socialstyrelsens föreskrifter som innebär att självmord från och med 2006 ska rapporteras enligt Lex Maria. Det är om patienten haft kontakt med sjukvården inom en fyraveckorsperiod innan självmordet  som det ska anmälas till Socialstyrelsen.
En annan orsak är att personalen i större utsträckningar rapporterar in felaktigheter.
- Vi har gått ifrån syndabockstänkandet och pratar utifrån ett systemtänkande när det går fel. Det gör att fler vågar gå till chefläkaren och ta upp tveksamma händelser, säger Annica Öhrn på patientsäkerheten.
Lex Maria-anmälan ska enligt lagen göras till Socialstyrelsen när en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, en allvarlig skada eller sjukdom som orsakats av hälso- och sjukvården.
Även anmälningarna till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ökade under 2006. Då gjordes 111 anmälningar, 2005 var siffran 101.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".