Bo Andersson energirådgivare

Allt fler satsar på pellets

Trots en prisökning med 25% de senaste åren så ökar vårt intresse för pelletseldning.

Över 70 000 svenska hushåll har en pelletsbrännare idag, och allt fler vill satsa på biobränslen.

Trots att pelletspriset har ökat med 25% de senaste åren så ökar intresset. För även om priset stigit mycket så ligger det fortfarande långt under el och oljepriserna.

Den stora efterfrågan på biobränslen kommer enligt Bo Andersson, energirådgivare i Valdemarsvik och Söderköping, inte att påverka priset på pellets så mycket eftersom pellets framförallt tillverkas av restprodukter från skogsindustrin, till exempel sågspån och toppar och grenar från träd, och det finns mycket sådant som blir över och inte alls används idag.

Förutom den höga efterfrågan som styrt prishöjningen på pellets finns det också nu möjlighet för EU att beskatta vissa biobränslen som används för uppvärmning. Men pelletsen är inte med på den listan och det är enligt finansdepartementet inte troligt att det kommer bli så, varken från EU:s håll, eller från den svenska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".