mp får stöd för tuffare regler för telefonbolagen

Idag besökte miljöpartiets språkrör Peter Eriksson Boets byalag i Ödeshög. Ämnet för dagen var spåren efter stormen Per och miljöpartiets förslag om hårdare krav på teleleverantörerna.

Ett 25-tal personer kom till mötet i Boets bygdegård med Peter Eriksson. Ödeshögs kommunalråd, kristdemokraten Magnus Oscarsson var också där där och stundtals gick debattens vågor höga mellan lokala miljöpartister och kommunalrådet.

Men när det gällde miljöpartiets förslag om tuffare regler för telebolagen var i stort sätt alla eniga. Bland åhörarna fanns nämligen de som varit utan telefon i 15 dygn efter stormen Per. Och att marknadsföra partiets förslaget var en av orsakerna till Peter Erikssons besök i Boet.

- Det är inte acceptabelt att man ute på landsbygden skall behöva vänta så länge innan man kan få kontakt med anhöriga och kommunen via telefon.

-Men vad skall man göra konkret?

-Man skall ställa den typen av konsumentkrav, alltså att en lagstiftning gör att de som blir utan telefon under en längre tid får en bra ersättning för det. Telebolagen kommer då välja att göra bättre och säkrare ledningar eftersom det blir dyrt för dem att betala ut stora ersättningar.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson tyckte det här förslaget lät bra, men bland mötesdeltagarna var det flera som också ville ha en ändring i hur bolagen gräver ner resonerar när de gräver ner kablar och ledningar.

- På många ställen gräver de ner ledningar där det inte finns några träd. I skogen där ledningarna hänger mellan träden vore det ju mer befogat att gräva ner dem jämfört med ute på fälten, det sa Elving Utter och Carl-Evert Karlsson, boendes i Boet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".