Datajournaler hot mot patientsäkerheten anser läkare

Idag startar landstinget ett pilotprojekt i Motala där pappersjournaler byts ut mot elektroniska som i framtiden ska vara tillgänliga för alla kliniker inom landstinget.

Men systemet kritiseras av gynekolog Ewa Hellberg som menar att patienternas integritet kan vara i fara i och med det nya systemet.

Vi har tidigare uppmärksamat landstingets planer på att starta ett heltäckande journalhanteringssystem där all patientinformationen ska finnas i elektroniskt format.

Informationen ska på sikt vara tillgänglig inom hela landstinget och om allt går som planerat vill landstinget även att personalen på kommunernas vårdboende ska kunna läsa journalerna.

-Man förutsätter att patienterna har gett sitt samtycke till att alla inom landstinget kan läsa en patientjournal från vilken klinik som helst ifall patienten söker på en enskild klinik. det tycker jag är ett hot mot patientsäkerheten och den tystnadsplikt vi har idag säger gynekolog Ewa Hellberg.

Redan nu ska några kliniker inom Motala lassarett testa
datoriserade patientjournaler. Tekniken lovordas från landstingents sida för att den gör att vården blir säkrare och snabbare.

Men Ewa Hellberg menar att datajournalerna kommer innehålla mycket känslig information som inte borde kunna läsas av alla.
Det viktigaste för läkarna är att veta vilka mediciner patienten använder och det kan man lösa på annat sätt menar hon.

Ett annat problem med systemet är att läkarna blir mer återhållsamma med vad de skriver i journaler säger Ewa Hellberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".