Butiksägare oroliga efter flera rån i Norrköping

Inom loppet av en vecka har fyra butiker rånats.

På branschorganisationen Svensk handel säger säkerhetschef Dick Malmlund att rån mot butiker är oacceptabelt.

Alasadi Foaad äger en mindre affär i centrala Norrköping och säger att han blivit mer observant mot kunder som nu kommer in i butiken.

För några dagar sedan grep han en person i affären som tog saker. Tidigare har Alasadi Foaad blivit utsatt för inbrott nattetid och vid ett tillfälle blev han av med sin kassa under dagtid.

Den senaste veckan har fyra kiosker och tobakaffärer rånats i Norrköping.
I samtliga fall har det varit en ensam gärningsman som varit beväpnad med basebollträd, kniv eller knivliknande föremål.

Dick Malmlund som är säkerhetschef på branschorganisationen Svensk handel säger att en åtgärd att ta vid är att inte ha för mycket pengar i butiken och använda sig av till exempel sedelboxar.

-Det viktigaste för butiksägare är att ha mindre kontanter så att man inte är intressant för rånare säger Dick Malmlund. 

Enligt Malmlund är det oftast samma gärningsmän som ligger bakom rånen och för att polisen ska kunna klara upp brotten krävs det ofta en speciell rångrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".