Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya journaler säkra enligt landstinget

Idag startar projektet med datoriserade patientjournaler på lasarettet i Motala. Men trots att känslig information kan bli tillgänglig över hela landstinget kommer patienterna inte att kunna välja bort de datoriserade journalerna.

Systemet har flera säkerhetsspärrar som ska hindra att känslig information sprids lovar landstinget.

- Om man har klassat en anteckning på en viss nivå så måste användaren motivera varför den vill ta del av den här handlingen. Det skapas också en journalreferens så att den verksamhet som har skapat anteckningen får vetskap om att  en annan verksamhet har gått in och läst informationen, säger Anders Bernholz som ansvarar för projektet

Idag startar en pilotprojekt med elektroniska journaler på lasarettet i Motala. Tanken är att varje patient bara ska ha en journal i framtiden och att den är tillgänglig inom hela landstinget.

Integritetskränkande
Men systemet kritiseras av läkare för att vara integritetskränkande och till och med skadligt om information om exempelvis information om sterilisering, abort, och psykiska åkommor  bli lätttillgänglig.

Men från Landstinget menar man att systemet kommer att ha flera säkerhetsnivåer.

Journaler som tillhör personer med skyddad identitet kommer att få den högsta säkerhetsnivån. Näst på säkerhetslistan kommer personer som har besökt psykiatri- eller kvinnokliniker. Deras uppgifter kan läsas inom berörda verksamhetsområdena utan problem, men utanför de verksamheterna måste patienten ge sitt samtycke.

Nöjd med säkerheten 
En tydlig trend är att patienternas integritet får ge vika för patientsäkerhet och sjukvårdens behov av bättre och snabbare information om patienterna.

Lars-Åke Pettersson informations- och säkerhetschef inom landstinget säger att han nöjd med landstingets säkerhetslösning.

- Vi tycker väl att vi till och med satt upp systemet på ett sätt så att vi inte utnyttjar alla möjligheter till att öppna journalerna utan vihar de här säkrehetsnivåerna och går försiktigt fram.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".