100 varslas från Partnertech i Åtvidaberg

Etthundra personer varslades idag om uppsägning från Partnertech i Åtvidaberg. Efter uppsägningar i höstas är det nu 450 anställda kvar på fabriken.

Men Maria Karlsson som arbetat på företaget i 33 år är inte förvånad över dagens besked.

- Det har ju varit så dåligt här den sista tiden. Vi har ju inte fått in några jobb.

Maria Karlsson är, trots att hon jobbat länge på företaget, rädd att hon nu är en av de som får se sig om efter nytt jobb.

Vikande orderingång
På 60-talet hade Partnertech som då hette Facit 1500 anställda. Idag är de alltså 450 och färre ska de bli. Partnertech säljer inte tillräckligt av sina produkter som handlar om system för medicinteknik och kontanthantering.

Fabriken i Åtvidaberg har nu nått den storlek som företaget kommer att behålla även om det skulle komma in fler order. Det säger Håkan Persson som är platschef. Och de som behövs när stora ordrar trillar in får då nöja sig med tillfälliga anställningar.

- Vi måste se till att vara flexibla så att vi kan hantera både upp- och nedgång.

Mer visstidsanställningar
Att personalen som nu får gå från Partnertech kommer tillbaka, då med tillfälliga anställningsavtal, kan alltså bli aktuellt.

- Det finns ju aldrig några garantier utan det får vi ta när den dagen och de ordervolymena kommer.

Och tillfälliga anställningar är nåt man får vänja sig vid, tror Maria Karlsson.

- Ja, vad ska man säga det kommer väl bli mer och mer så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".