Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkivbild

Naturreservaten oroar efter stormen

Skogsägarna i länet är oroade för naturreservaten efter stormen per.

Stora mängder skog i reservaten i länet är redan angripna av granbarkborre efter stormen gudrun 2005 och om inget görs kommer de närliggande skogarna att drabbas hårt av skadeinsekter som sprider sig från de angripna skogarna.

Nu vill LRF och Södra skog att myndigheterna tar sitt ansvar och tar bort insektsskadat virke inna granbarkborrarna ger sig på frisk skog.

- Det är ett otäckt scenario. De kan gå på helt friska träd om det blir tillräckligt många. Det är det som håller på att hända nu. De har blivit så otroligt många gånger fler under 2006 än vad vi hade när stormen Gudrun började. Då hade vi ett litet antal men nu är det många, många gånger fler, säger Anders Ekberg som är miljöledare för Södra skogsägarna.

Sprids från naturreservaten
I ett skogsparti mellan Norrköping och Linköping har både stormen Per och stormen Gudrun lämnat sina spår. För ett otränat öga är det de få stormfällda träden som utgör de stora skadorna. Men Anders Ekberg visar att några till synes helt friska träd som står helt opåverkade av de kraftiga vindarna inte är så friska som de verkar. För några månader blev de angripna av granbarkborre och nu är de döda.

- Här har vi kommit fram till en gran som är 50-60 år gammal och fullständigt full av granbarkborre. Barken har lossnat på säkert halva stammen.

Skogspartiet mellan Norrköping och Linköping kan utgöra ett stort hot för hundratals granar i omgivningen. Därför måste ägaren forsla bort all skadad skog innan den första juli.

Enligt Anders Ekberg är situationen ännu värre på en del naturreservat i länet och de kan orsaka stora skador på de omgivande skogarna.

Måste bort så snabbt som möjligt
Därför kräve både LRF och Södra skogsägarna att länsstyrelsen i Östergötland kommer igång, så fort som möjligt, med att rensa resevaten från den stormfällda skogen och insektsdrabbade träden.

- De måste omedelbart ta kontakt med företag som kan hjälpa dem att hugga upp och köra ut de här träden och få bort dem, både från reservaten och från biotopskydden, säger Anders Ekberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".