Byggboom och inflyttning i Vadstena

I Östergötland ökade antalet invånare i sex av de mindre kommunerna förra året.

I en av dem, Vadstena, pågår idag en utbyggnad som motsvarar en miljard kronor i investeringar på tio år om takten håller i sig. Det byggs nya bostäder för att ta emot de som nu vill flytta till kommunen.

- Vi sökte jobb här tillsammans jag och en kompis. Det fanns tjänster ute som passade.

Therese Wecksten är en av de nyinflyttade i Vadstena och är nöjd med sin nya hem ort hittills.

-Än så länge trivs jag. Det är lagom stort, det finns saker nere på stan att göra och det är inte så långt till Linköping.

Inflyttningen bakom befolkningsökningen
Therese Wecksten är förskollärare och har fått arbete på förskolan Vitsippan, där man öppnat nya avdelningar och tagit emot fjorton nya barn efter jul. Åtminstone en del av ökningen beror på inflyttningen, säger biträdande rektor i området Barbro Gustavsson

- Det känns jätteroligt för då har vi ju tillväxten framöver också. Det är det vi tycker är roligt för skolans skull och så får vi ju anställa personal också. Jag tror att det bara har börjat eftersom det är så mycket byggnation.

Miljardinvesteringar
Vadstena kommun ökade med 25 invånare förra året. I kommunen byggs villor och bostadsrätter och det ska också bli fler hyreslägenheter. Det gläder moderata kommunalrådet Caroline Unéus.

- Håller vi den här takten i Vadstena så är det ungefär en miljard kronor på tio år som individen och näringslivet investerar rakt in i Vadstena kommun.

Stora investeringar och kommunens egen ekonomi gå med plus, 8,7 miljoner kronor i överskott förra året.

En förklaring till det, menar Caroline Unéus, är den lite udda alliansen mellan de två största partierna i kommunen - moderaterna och socialdemokraterna. Samarbetet är inne på sin andra mandatperiod.

Fler morötter till baranfödande
Men det finns ett bekymmer, det föds för få barn. Tredje kvartalet förra året föddes bara åtta Vadstenabarn. Caroline Unéus tror att det behövs fler förändringar i familjepolitiken än det föreslagna vårdnadsbidraget för att vända utvecklingen.

-Jag skulle gärna ha fler morötter från riksplanet. Det kanske kommer det vet man inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".