Arkivbild

Man skadad av giraffen Måns

När giraffen Måns på Kolmårdens djurpark skulle sövas gick det inte riktigt som personalen tänkt sig. Måns ramlade och knuffade till driftchefen som fick föras till sjukhus med lindriga skador. Värre gick det för Måns som dog av fallet.

Det var när giraffen skulle sövas som olyckan inträffade. Driftchef Lennart Sundén skulle då hålla i Måns för att han inte skulle ramla och slå sig men Måns ville inte riktigt sova. 
- Den slängde till med huvudet medan jag höll i den. Och giraffer är starka så jag åkte in i väggen och slog mig i huvudet. Jag blev lite groggy och fick en hjärnskakning. Sedan fick jag sy ett par stygn.
Värre gick det för Måns som dog av fallet.

Svåra att söva
Enligt Lennart Sundén är giraffer bland de svåraste djuren att söva. De kan vara fem till sex meter långa och väga upp till ett ton. Vid djurparken använder man sig av en så kallad klämvägg för att den ska lägga sig ner kontrollerat och inte ramla bakåt och slå sig, men man måste också hålla i huvudet och halsen.
- Det är ju alltid så att när det händer sådana här saker att man lär sig en hel del av det.
Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".