Linköpingspräst anmäler abortmotståndare

Stiftsadjunkten Mats A Sverker på Linköpings stift reagerar starkt på en bild som har skickats till stiftet från en präst som är abortmotståndare. Det är prästen Ulf Söderström från Åseda som har faxat runt en bild med rubriken Slakthus Sverige med syfte att skapa uppmärksamhet kring abortfrågan.

- Jag tycker man klampar ganska mycket i klaveret, säger Mats A Sverker.
Bilden som prästen Ulf Söderström faxat till olika instanser och som han anser kan påverka debatten om aborter är en bild av den spanske konstnären Francisco Goyas målning Saturnus förtär en av sina söner. Med rubriken Slakthus Sverige och underrubriken 35 000 aborter per år så får faxet en utformning som vittnar om bristande omdömesförmåga och skadar det anseende som en präst bör ha anser Mats A Sverker. Men Ulf Söderström förstår inte kritiken eller att bilden uppfattas som smaklös.
- Det beror ju på om man anser att livet börjar när sädescellen och äggcellen smälter samman. Då kan jag inte se det som smaklöst att man för upp den här frågan att det faktiskt är många som aldrig får födas.

Anmäld till domkapitlet
Ulf Söderströms agerande ska nu hanteras av domkapitlet i Växjö stift efter att stiftsadjunkten Mats A Sverker gjort en anmälan om bristande omdöme. Ärendet ska upp för prövning på måndag och ytterst kan det leda till en avstängning, men Ulf Söderström är inte orolig.
- Det får ha vilka konsekvenser det vill. Jag gör det här för att jag ser det som ett uppdrag från Gud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".