1 av 2
2 av 2
Arkivbild

Länsstyrelsen söker dispens för röjning av naturreservat

Flera skyddade naturområden i länet är starkt angripna av granbarkborrar och därför tvingas nu myndigheterna att göra avsteg från miljölagarna för att stoppa spridningen. Länsstyrelsen söker nu dispens för att gå in och röja i skogen.

- När det finns risk för angrepp utanför naturreservaten då får vi göra avsteg, säger Claes Svedlindh, naturvårdschef på länsstyrelsen.

Redan efter stormen Gudrun har skogsägarna haft krav på sig att snabbt röja undan de stormfällda träden. Samma påbud har de på sig efter stormen Per, allt för att stoppa spridningen av skadedjuret. Men naturreservaten skyddas av miljöbalken och där får inte länsstyrelsen gå in hursomhelst.

För några månader sedan blev länsstyrelsen överrumplad av den stora spridningen granbarkborren har haft.

- Inne i reservaten har vi stora angrepp, där är det en hel del av gran som angripits av granbarkborren, säger Svedlindh.

Nu inser länsstyrelsen att något måste göras och det snarast.

- Åtgärderna måste ske nu under våren, man har en ganska kort tid på sig att hantera det här, säger Claes Svedlindh.

Men det är en svår balans, på en del reservat kan hela den ekologiska balansen förändras.

- Det kan leda till dramatiska förändringar av naturreservaten, där vi kanske bara har döda granar kvar. Det skulle vara tråkigt, säger Svedlindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".