Få prostatacancerfall upptäcks i länet

Sveriges landsting upptäcker prostatacancer i olika hög grad. Östergötland tillhör det landsting där få fall upptäcktes, visar en sammanställning som Nationella prostatacancer-registret gjort över antalet fall 2005.

Skillnaderna beror på olika diagnostisk aktivitet, enligt Pär Stattin, docent på Universitetssjukhuset i Umeå.

Enligt sammanställningen hittades närmare 110 fall av prostatacancer per 100 000 män i Stockholm 2005. Tvåa i tabellen låg Västra Götaland med knappt 100 fall följt av Kalmar och Skåne.

I botten fanns Gävleborg där omkring 35 fall upptäcktes på 100 000 män, följt av Östergötland och Norrbotten.

Fakta: Prostatacancer

Prostatan är en valnötsstor blåsa nedanför mannens urinblåsa som producerar ett sekret som ingår i sädesvätskan. Den växer under en mans hela livstid. Förstoringar är oftast godartade, men ibland utgörs de av en cancertumör.

Cancer i prostatan är den vanligaste cancerformen bland svenska män. 2003 upptäcktes 9 035 nya fall och året innan dog 2 352 personer i sjukdomen. Forskarna har inget svar på varför just prostatakörteln är så drabbad av cancer.

Källa: Socialstyrelsen och Cancerfonden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".