Ödeshög vill bygga vid Vättern

Det borde vara lättare att bygga hus på tomter nära Vättern. Det tycker Ödeshögs kommunalråd Magnus Oscarsson (kd) och nu söker kommunen samarbete med Jönköping för att hitta lösningar.

Attraktiva tomter är viktigt för Ödeshög som minskade sin befolkning förra året, säger Magnus Osacarsson.

- Jag tror att det är helt avgörande för vår kommun att folk kan komma hit och bosätta sig vid vackra platser som vi kan erbjuda, säger Magnus Oscarsson.

Nu vill han satsa på att erbjuda attraktiva tomter längs vätterkusten. Ödeshög söker nu hjälp hos Jönköpings kommun, via ett brev som skickades i fredags. Kommunen hoppas kunna samarbeta med Jönköpings planarkitekter som har erfarenhet av frågor kring kustnära byggen.

Ödeshög har ingen egen planarkitekt utan har haft avtal med Mjölby. Men Mjölby, som ökar sin befolkning, har numera fullt upp med egna tomtplaner och likadant är det i Motala. Därför söker sig Ödeshög nu till Jönköping för hjälp.

Nu hoppas Magnus Oscarsson att det ska bli lättare att få de undantag som behövs för att bygga nära vattnet.

- Vi känner att det är väldigt mycket byråkrati när vi vill göra någonting. Så ska det inte vara. Det är viktigt för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".