Norrköping ansöker om att bli kulturhuvudstad

Norrköping kan komma att bli EU:s kulturhuvudstad. Det vill i alla fall både kommunen och många norrköpingsbor.

Det är till år 2012 som en svensk och en lettisk stad ska utses. Under året ska de svenska kandidaterna lämna in sina tävlingsbidrag och kulturchef Monika Aune är positiv till Norrköpings chanser.
- Jag tror de är mycket goda. Och det har aldrig tidigare varit så att två systerstäder gått in och säger att vi tror att vi kan samarbete.
Det är Riga som Norrköping vill samarbeta med, men det är många som vill vara kompis med den lettiska huvudstaden. I Umeå säger man precis som Monika Aune att man har ett bra samarbete med Riga men enligt Aune är Norrköping ensam om en lång tradition av samarbete med Riga och ett kulturutbyte som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden.

Stort intresse
Intresset till att Norrköping ska bli kulturhuvudstad är stort bland norrköpingsborna.
- Det är många som har pratat om det här. Vi har fått förfrågningar från kulturlivet, enskilda personer och politiker har diskuterat det. Nu har vi i Norrköping chansen att visa för Europa vilken fantastisk fin kulturstad Norrköping är, säger Monika Aune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".