Flera poliser saknar vapen

Det är svårt att få alla poliser i länet att göra de obligatoriska skjutproven och just nu är det flera poliser i länet som är obeväpnade.

27 poliser kan i dagsläget inte bära något vapen eftersom reglerna säger att vapenproverna ska göras minst var 18:e månad. Enligt Dick Gudjonsson som ingår i ledningen för ordningspolisen är det inget stort problem eftersom det finns skäl till att de vapenlösa poliserna inte gjort proverna. Bland annat kan det röra sig om ledighet eller graviditet.
- När man granskar den här listan så återstår det inte någon som är i yttre tjänst som inte har klarat av kompetensprovet.
Dick Gudjonsson berättar att man har problem med kompetensprov för den inre personalen eftersom det är svårt att få dem att göra proverna.
- Sannolikt är väl arbetsbelastningen en bidragande orsak.
De allra flesta poliser, även de som har inre tjänst, kommer att vara i tjänst ute någon gång. Därför bör alla ha tjänstevapen, säger Dick Gudjonsson.
- I grunden finns det ett behov för all personal att ha ett vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".