Stora vinster för kommuner

2006 var ett bra år för några av länets kommuner. I Motala visar det preliminära bokslutet att vinsten blev dubblet så stor som det var planerat i budgeten.

Norrköping gjorde förra året det bästa resultatet i modern tid. Överskottet blev 344 miljoner kronor.

- Aldrig har det gått så här bra för Norrköping. Det är andra året i rad som samtliga nämnder når en budget i balans, säger kommunalrådet Mattias Ottosson (s).

Norrköpings kommun gör ett positivt resultat på 212 miljoner kronor och de kommunala verksmaheterna gick 2006 med drygt 113 mijoner kronor i vinst.

Dags för skattesänkning
Även den borgerliga oppositionen i Norrköping är nöjd med det stora överskottet men tycker att det nu finns utrymme att sänka skatten när kommunen går så bra.

- Med en stark ekonomi finns förutsättningen för att låta norrköpingsborna behålla mer av sin lön. Nu är rätt tidpunkt att inleda en sänkning av den allt för höga kommunalskatten, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren.

Dubbelt upp för Motala
I Motala visar de preliminära resultatet på ett överskott på 64 miljoner kronor. Det är 32 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Det är tredje året i rad som Motala kommun visar upp ett positivt resultat.

- Nämndernas totala resultat i de skattefinansierade verksamheterna visar att de är i balans, säger 2006 års kommunstyrelseordförande Johan Andersson (s)

Andersson säger att socialdemokraternar nu lämnar över en sanerade ekonomi till den nya kommunledninen.

- Mitt råd till Eva Isaksson Ribers, nytillträdd kommunstyrelseordförande i motala, är att planera långsiktigt i verksamheterna när det preliminära ramarna ska fastställas, säger Johan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".