Minister lugnar etanoltillverkare

Igår togs första spadtaget för den nya, större, etanolfabriken på Händelö i Norrköping. En fabrik som redan innan den är byggd hotas att konkureras ut.

Jorbruksminister Eskil Erlandsson (c) har tidigare sagt att skyddstullen på europeisk etanol ska tas bort. Men igår kom beskedet att det kommer att dröja innan tullen försvinner.

-Jag har ingen tidtabell för detta. Jag konstaterar bara att vi har gemensamma tullregler inom den Europeiska unionen och det tar tid att ändra regler i EU. Men hur lång tid det tar kan jag inte svara på idag, säger Eskil Erlandsson.

Skyddstullar inom EU
Svenskproducerad etanol är betydligt dyrare än till exempel brasiliansk och skyddas av importtullar på etanol som inte kommer från EU. En tull som Erlandsson alltså vill ha bort och det oroar de svenska etanoltillverkarna.

Vid mötet med Lantmännen som äger den nya etanofabriken sa Erlandsson att tullen på etanol bör avskaffas tillsammans med övriga EU-länder och att det kommer att ske succesivt.

Vill ha tullen kvar
Kennet Werling, vd för Agroetanol i Norrköping, är kritisk till att politikerna överhuvudtaget vill slopa tullen på etanol, men tillägger att de nu åtminstone har tid att anpassa sig till den da tullen väl försvinner.

- Jag kan inte säga att jag direkt blivit lugna av dagens anförande. Men jag har fått lite distans till det och förstått att det kommer att ta tid innan vi får kraftiga sänkningar på tullen. Förhoppningsvis har vi också helt andra energipriser då så att även etanolpriset är tillräckligt högt för att vi ska kunna fortsätta vår verksamhet.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".