Vadstena ska konkurrera med Spanien

Hundratusentals svenskar, framför allt äldre, beräknas flytta utomlands de närmsta åren. För att konkurrera med varmare länder och 40-talisterna som är på väg att byta boende planeras nu nya bostäder i Vadstena.

Privata entrepenörer vill bygga bredvid den gamla silon intill Vadstena slott. Miljö- och byggnämnden tar ställning i ärendet idag.

- Man tror att kanske 300 000 svenskar ska flytta utomlands de närmsta åren för att hitta ett bra boende och då kan det vara roligt att erbjuda några av dem en plats i Vadstena, säger Sören Nicklasson som håller i byggplanerna.

Soldäck, bubbelpool och båthamn
Sören Nicklasson planerar för 56 lägenheter i den gamla silon, med slottet på ena sidan och ett industriområde på den andra. Området blir exklusivt. Varje lägenhet ska få två balkonger, en för morgonsol och en för kvällssol över Vättern. I huset ska det finnas utställningshall, bubbelbad, bastu och soldäck. I vattnet utanför ska det bli en stor båthamn.

Schweiz och Spanien i Vadstena
Det planeras också 14 vita villor, byggda på pelare vid en ny kanal som ska grävas direkt nedanför silon, om man får en ny vattendom.

- Det är en mix av idéer från Vadstena, Spanien och Schweiz, säger Sören Nicklasson.

Men det finns kritik mot planerna, till exempel från boende i Vadstena.

- Där hålls det ju med kemiska medel. Då vet man ju inte om de får vara kvar om grannarna börjar klaga, säger Gert Holmsten.

- Om det är genomförbart blir det ju fint, men hur, undrar Olle Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".