Universitetet får underkänt av Jämo

Den lönekartläggning som Linköping universitet gjort duger inte. Det anser Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) som nu kräver en andra komplettering från universitet.

Linköpings universitet har redan kompletterat lönekartläggningen vid ett tillfälle och nu kräver alltså Jämo att man gör det en gång till.

Den här gången anser man att analysen om likvärdiga arbeten inte är tillräcklig förklarar Olle Brynja som är utredare på Jämo.
- Det sista de har att komplettera är i synnerhet då hur de har tänkt på analys kring likvärdiga arbeten ur ett könsperspektiv. Om kraven i arbetet är lika så ska man också kunna ha likvärdiga lönenivåer och det är det som fattas.

I den kartläggning som Linköpings universitet gjort framgår det inte om man bara jämfört ett par arbeten som man anser är likvärdiga eller om det finns flera jobb som är likvärdiga. Därför kräver Jämo nu en komplettering som ska vara inlämnad till den 26:e februari.

Ett av tusen företag
Granskningen av universitetet ingår i den så kallade miljongranskningen där Jämo ska se över lönekartläggningar från Sveriges 1000 största företag och att företagen får komplettera är inte ovanligt.
- Det är ett fåtal arbetsgivare i dagsläget av de 400 första som vi har börjat granska nu som har blivit avslutade, säger Olle Brynja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista