Miljöpartiet startar upp i Finspång

När flera andra partier kämpar med vikande medlemssiffror går miljöpartiet mot strömmen och ökade förra året sitt medlemsantal med 30 procent.

Även i Östergötland har partiet vuxit och nu planerar miljöpartisterna i Finspång att, efter en lång tids frånvaro starta en lokalavdelning.

- När man haft en sådan framgång med dubbelt så mycket röster måste man bygga vidare till nästa val och då behövs det en lokalavdelning, säger Martin Nyberg som sitter i kommunfullmäktige i Finspång.

Tillbaka efter tolv år
Senast en miljöpartist valdes in i Finspångs beslutsfattande organ var för 12 år sedan. Så när Martin Nyberg valde att ställa upp som kandidat för partiet i Finspång hade han inte så stora  förhoppningar men han fick snabbt ändra uppfattning.

- Förra valet blev det ju 150 röster för miljöpartiet när vi inte hade något namn på listan. Bara för att jag skrev upp mitt namn blev det 350 röster i förra årets val.

Stor ökning i Linköping
Det går lika bra för partet på andra håll i länet. I Linköping har medlemsantalet ökat med hela 77% på ett år. Ökningen för hela Östergötland är 35%. Nu planerar mijöpartiet att starta upp lokalavdelning i Finspång. Martin Nyberg tror att många ungdomar i Finspång vill gå med om möjligheten ges.

- Eftersom det nationellt är ett stort uppsving. Miljöpartiet har aldrig haft så många medlemmar som nu. Det borde finnas samma intresse i Finspång.

Orsaken till det stora intresset för partiet tycker Martin Nyberg är självklart.

- Miljön helt enkelt, klimatförändringar och sådana frågor. Det finns i folks medvetande och då blir det framgångar för miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista