Tafsande läkare dömd för ofredande

Den läkare och professor från västsverige som stått åtalad för att ha ofredat en 15-årig flicka sexuellt under en bussresa i Östergötland dömdes idag till villkorlig dom och böter.

Mannen ska också betala ett skadestånd till flickan på 10 000 kronor.

Det var i slutet av maj förra året som läkaren tog kontakt med flickan på en busshållplats i Motala där han tidigare under dagen hållit en föreläsning. Enligt flickan ska han ha utgett sig för att vara modellfotograf och när de sedan gick på bussen till Linköping ska han ha satt sig bredvid henne och börjat ställa närgångna frågor om sex.

Slutade inte trots att hon sa till
Läkaren ska också ha tafsat på den 15-åriga flickan och när han inte slutade trots att hon sa till honom, ska hon slutligen ha valt att kliva av bussen flera hållplatser tidigare än planerat.

Nekar till brott 
I sin dom konstaterar Linköpings tingsrätt att flickan har hög trovärdighet och att hennes berättelse är sammanhängande och detaljrik. Själv hävdar läkaren att han är helt oskyldig och säger att han ska överklaga domen. En av rättens ledamöter ville också fria mannen eftersom hon anser att bevisningen inte är tillräcklig. 

Ofredade 14-åring
Läkaren som är i 50-årsåldern har tidigare fått ett strafföreläggande för att ha ofredat en 14-årig flicka i Göteborg. Även i det fallet hävdar han att han är oskyldig och att han bara godkände föreläggandet för att slippa en rättegång. 

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista