Kvinnor tvingas föda barn i andra län

Det är fullbelagt på avdelningen för barn som föds för tidigt på Universitetssjukhuset i Linköping. De senaste veckorna har personalen tvingats hänvisa flera kvinnor till sjukhus i Jönköping, Göteborg och Stockholm.

Flera kvinnor som sökt sig till avdelningen för förtidigt födda på Universitetssjukhuset har den senaste tiden blivit hänvisade till andra sjukhus utanför länet. De två senaste veckorna har nio kvinnor tvingats att åka till sjukhus i Göteborg, Stockholm eller Jönköping. En av dem är Madelene Bladh från Mjölby som fick åka till sjukhuset Ryhov i Jönköping.
- Vi började med att ringa till Linköping och de sa att vi skulle komma in. När vi kom fram fick vi beskedet att det var fullt och att vi skulle åka någon annanstans. Jönköping var det ställe som kunde ta emot oss.
Madelene Bladh fick medicin för att stoppa värkarna och skjutsades sedan med ambulans till Ryhovs sjukhus i Jönköping. Tre timmar efter att hon sökt vård i Linköping var hon på plats i Jönköping och där föddes hennes tvillingpojkar en månad för tidigt.

Behövs mer personal

Det finns två orsaker till platsbristen på Universitetssjukhuset enligt Nina Nelson som är verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken i Linköping.
- Det föds fler barn och det totala antalet sjuk barn ökar ju när födelsetalen går upp. Men också att vi klarar av mer och det ska rymmas i den här kostymen.
Fler tjänster till avdelningen skulle göra det möjligt att ta emot mer patienter och Nina Nelson räknar med att tolv personer skulle lösa problemet med platsbristen, men för att klara det behövs pengar. Redan nu har man fått ett tillskott men det räcker bara till att stoppa i de hål som redan finns.
- Det tillskott vi fått det täcker egentligen det utfall vi redan har och har man då ännu fler nyfödda barn som kommer då ökar ju det här naturligtvis, säger Nina Nelson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se
 

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista