Beslut nu eller senare - debatt i Östsam

Redan nästa månad måste kommunerna i Östergötland bestämma sig för hur de vill att den nya Sverige-kartan ska se ut, med nya regioner som ska ta hand om bland annat sjukvården.

Det anser Jan Owe-Larsson som är moderat ordförande i regionförbundet Östsam där länets kommuner ingår.

Jan Owe-Larsson anser att politikerna i Östergötland måste vara snabba för att inte förlora initiativet. Enligt ansvarskommittén kan de nya regionerna införas så snart som 2010. 

Lars ”Laban” Bengtsson som är socialdemokratisk ledamot i Östsams styrelse vill idag inte uttala sig om hur den nya regionen ska se ut. Det är en fråga som han anser måste diskuteras i studiecirklar och ute i kommunerna innan Östsam kan ta ställning.

Men Björn Eriksson, landshövding i Östergötland, tycker däremot att det skulle vara att gå fram alldeles för snabbt. Han vill att östgötarna ska få säga sitt i en folkomröstning eller att politikerna åtminstone väntar med beslutet till efter valet 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista