Linköpingselever på dansk mejeriskola

Sju elever från Ljungstedtska gymnasiet i Linköping studerar just nu på ett mejeri i Danmark.

Det är livsmedelsbranschen som betalar för utbildningen som är den första i sitt slag i landet.

Det är elever som går tredje året på elprogrammet som tillbringar tio veckor utanför Odense.

- Vi läser mikrobiologi, hygien och så lär vi oss om osttillverkning och andra saker, säger Fari Alegli som direkt svarar på vad han hoppas få ut av utbildningen.

- En bättre framtid.

Näringslivet betalar
Det är behovet av systemtekniker som fått fått bland annat Arla, Dafgårds och Cloetta att satsa en miljon kronor på att skicka totalt 17 svenska gymnaiselelver till Arlas skolmejeri i Dalum utanför Odense i Danmark. Övriga elever kommer från Vimmerby och Lidköping.

Lars Höök, lärare till eleverna på Ljungstedtska som åker till Danmark är nöjd med samarbetet med livsmedelsbranschen.

- Jag har jobbat här i snart 22 år och det här är väl första gången med den här uppbackningen att industrin går in och stöder upp på det är sättet.

Bättre ordning i Danmark
Han tycker inte att skolan hamnar i problem eller tacksamhetsskuld på grund av att näringslivet stöder utbildningen ekonomiskt.

- Nej, det är väldigt tydligt uttalat att det inte är för något specifikt företag utan det är för branschen.

Just nu är eleverna hemma för sportlov efter fem veckor i Danmark. För Tintin Mattson har den danska utbildningen redan inneburit att han vet vad han ska satsa på efter gymnasiet. Det blir livsmedelsbranschen.

- Ja, det vill jag och sen får man väl sikta högre. Det är trevligt folk. Det är bra skola och bra mat och bra utbildning.

Aså Kader har fått perspektiv på den svenska skolan.

- Det är mer ordning i Danmark. De har gjort så att nästan alla få godkänt på varje prov. Det är ingen som ligger efter. Jag tycker att det är lyckad planering.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista