Större skillnad mellan programmen efter gymnasiereform

Nästa år ska en ny reform för gymnasiet presenteras. Det ska bli en tydligare skillnad mellan teoretiska program och praktiska.

Det råder delade meningar om den nya reformen och lärlings- och yrkesförberedande program. Medan politiker tänker sig att lärlings- och yrkesförberedande program ska rikta sig till de elever som har svårt för skolan, vill företagen ha de duktigaste eleverna. Och det här är en fråga som måste lösas innan reformen genomförs säger Karin Nyman som är rektor på Anders Ljungsteds gymnasium i Linköping.
- Så som jag har tolkat det så menar politikerna lärlingsutbildning för svaga elever och en del i näringslivet menar för väldigt duktiga som kommer gå direkt in i yrkeslivet och där tror jag vi måste tydliggöra vad vi menar.

Var fjärde elev saknar slutbetyg
Idag måste alla gymnasieelever ha godkänt i de så kallade kärnämnena svenska, engelska och matematik på en nivå som ger dem högskolebehörighet. Oavsett om de går på ett teoretiskt eller ett yrkesförberedande program. Och det är många som inte klarar av det. Var fjärde svensk elev har inte slutbetyg från gymnasiet enligt Skolverket.

I den gymnasiereform som utreds just nu är tanken att eleverna på ett lärlingsprogram ska få välja om de vill ha högskolebehörigheten i kärnämnena eller inte. Den folkpartistiske skolministern Jan Björklund tror att det kommer att hjälpa elever som har en praktisk begåvning, men saknar intresse för teoretiska studier, att få ett godkänt slutbetyg från gymnasiet.
Baylan (s) underkänner sänkta krav
Den förre skolministern och socialdemokraten Ibrahim Baylan underkänner helt och hållet planerna på att sänka kraven för dem som väljer en praktisk inriktning.
- Nu har vi en borgerlig regering som har en väldigt gammalmodig skolpolitik och som verkar vara inne på en väg som jag inte riktigt förstår vem det är som efterfrågar. För eleverna vill ju inte ha sämre kunskapskrav och företagen vill ju definitivt inte ha det.
                                                           Olof Sjölander
                                                           olof.sjolander@sr.se
                                                           Carolina Blaad
                                                           carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista