Semlor bakas på länsmuseet

Idag är det ju fettisdagen och äntligen kan vi med gott samvete äta gräddbakelser. Dagen till ära kan barn och ungdomar i Linköping gå till länsmuseet för att prova på att baka semlor på gammaldagsvis.

Redan på förmiddagen var det många som kom till museet. Museiintendent Barbro Johansson blev förvånad när så många ville prova på att baka semlor.

- Det kom väldigt många, vilket ju är jättetrevligt, säger Johansson.

Under namnet hetvägg, en försvenskning av tyskans heisse Wecken, ’varma kilar’, introducerades på 1700-talet bullarna med killiknande form. De åts allmänt i södra Sverige på fastlagsmåndagen, medan de i övriga landet åts på fastlagstisdagen, främst i borgerliga kretsar, upplyser Nationalencyklopedin.

Under 1800-talet började man äta dem utan föregående kokning men med varm mjölk, socker och kanel. Det var först vid sekelskiftet som den moderna typen med vispgrädde under locket lanserades, samtidigt som man började servera bullarna som en sorts bakelser till kaffet.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista