Unga musiker i populär sportlovsorkester

Sportlovet är igång och det är full rulle i skidbackar, motionsspår och på spolade skridskobanor. Men en del stannar inne under lovet.

65 ungdomar från hela länet har valt att musicera tillsammans i en orkester tillsammans.

Det är andra året i rad som Symfoniorkestern i Norrköping ger unga musiker chansen att musicera tillsammans.

- Det är jätteroligt, verkligen lärorikt. Man lär sig jättemycket, säger Kerstin Grentzelius som spelar cello.

Åtta proffs hjälper
Det är ungdomar mellan 13 och 19 år som fått söka och kommit med i sportlovsorkestern och de har de gemensamt att de tycker att musik är det bästa som finns.

Sportlovsorkestern stöttas av åtta musiker från Norrköping symfoniorkester. Coacherna delar med sig av sina erfarenheter. Slagverkaren Dennis Egbert från Motala har redan fått bra tips.

- Det finns så många olika tekniker på alla slagverk i och med att det är så många olika instrument som man håller på med. Så man får hjälp med hur man ska hantera situationen på bästa sätt.

Vivaldi, Händel och Musorgskij
Efter några dagars repetition ska sportlovsorkestern i slutet av veckan ge konserter i Norrköping, Linköping och Motala. På programmet står bland annat Antonio Vivaldis de fyra årstiderna, Modest Musorgskijs Tavlor på en utställning och en Cellokonsert av Händel. En av solisterna är cellisten Alexandra Carlgren.

- Det är alltid nyttigt att spela ihop med andra och samarbeta. Man lär sig jättemycket på en sådan här vecka.

Norrköpings symfoniorkestern vill ge ungdomarna en möjlighet att få spela tillsammans i en riktig symfoniorkester för att de ska bli inspirerade att fortsätta med musiken även när de blir äldre. Det har fungerat på Jakob Rommel som spelar fiol.

- Jag känner verkligen nu att jag vill gå ett snäpp högre och satsa på en karriär inom musiken.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista