Tågtunnel i stället för vägsatsningar

Regeringens fröhandlingsman för järvägs- och vägprojekt runt Stockholm, Carl Cederschiöld, kan tänka sig ett nytt sätt för Östergötland att vara med och finansiera Citybanan. Tunneln under Stockholm är en förutsättning för att snabbspårjärnvägen Ostlänken ska kunna byggas.

Cederschiöld vill ta pengar från statliga investeringar i Östergötland, till exempel vägprojekt, och lägga dem på Citybanan.

- Man gör upp med staten och säger att staten får ta en del av de statliga pengarna som ligger i regionen och lägga i det här mycket viktiga projektet och så åtar oss vi att göra upp med de här pengarna själva, säger Cederschiöld.

Citybana istället för vägar
Enligt förslaget skulle alltså pengar flyttas från redan planerade projekt för att finansiera Citybanan och på så sätt möjliggöra en tidigareläggning av Ostlänken.

- Ja, om man från Östergötlands sida tycker att det är en bra lösning eftersom man satidigt får möjlighet att få in andra projekt som man tycker är viktig i statens kommande planering.

Både Linköpings och Norrköpings kommunalråd har hittills inte beredda att vara med och finansiera tågtunneln under Stockholm. De anser att det räcker med att de står för investeringarna i de nya tågstationer som måste till när och om Ostlänken byggs.

Fem miljarder saknas
Men Carl Cederschiölds förslag för att skrapa ihop de fem miljarder kronor som fattas för Citybanan är en idé som Norrköpings kommunalrdå Mattias Ottosson tycker är intessant.

- Finns det såna lösningar att man kan använda de regionala pengarna på ett annat sätt i Östergötland och frigöra statliga pengar för att få igenom flera projekt så är det intressant.

Men vilka vägprojekt som skulle kunna stryka på foten för Citybanans vill Ottosson inte diskutera.

- Nej jag har inget sånt exempel som jag kan ge.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista