Ansvarig politiker reagerar på bristande handläggning av äldre

Nu reagerar den ansvariga politikern på uppgifterna om att en handläggare tvingat ett tiotal äldre personer att flytta från sina hem mot sin vilja.

- Det är inte acceptabelt, säger Kerstin Hildebrand (v) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Biståndshandläggaren har polisanmält för att under en längre tid ha utnyttjat sin position och befogenhet. Handläggaren har fattat beslut som gått stick i stäv med vad de äldra har önskat.

- Jag tänker ta upp frågan till diskussion med tjänstemännen. Jag tänker lyfta det i nämnden så att vi får reda på vad som har hänt och att vi diskuterar hur vi i fortsättningen ska förhålla oss, säger Hildebrand.

Polisanmäld i sju fall
Som vi tidigare berättat har handläggaren brustit i handläggningen av närmare 30 ärenden. I sju fall var bristerna så allvarliga att kommunen har valt att polisanmäla handläggaren.

Tjänstemannen har utan att ta hänsyn till de äldres önskemål tagit beslut om exempelvis placering av personerna på äldreboende.

Undersöka rutinerna
Kerstin Hildebrand säger att de kommer att diskutera ärendet med vård- och omsorgskontoret och samtidigt undersökna hur den interna kontrollen ser ut. Om det behövs en förändring i hur man arbetar på kontoret så kommer hon att jobba för att förbättra kontrollen, säger hon.

- Är det rutinerna det är fel på ska vi självklart ändra på dem men jag måste nog titta på vad det egentligen är som har hänt.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista