Valdemarsvik går mot strömmen

Antalet platser på särskilt boende och i hemtjänsten i Östergötland minskade med nio procent mellan 2000 och 2005.

Men det finns undantag. I Valdemarsvik har man ökat så väl hemtjänsten som platserna på äldreboenden.

Ann-Britt Larsson bor på Vammarhöjdens äldreboende där hon trivs bra även om det inte var så lätt i början.
- Det var svårt i början men det är något man måste gå igenom. Det svåraste är ju innan man är van vid själva rummet. Det är bara fyra väggar sen inget mer.

I Valdemarsvik bor närmare 2000 personer som passerat pensionsåldern. Av dem bor 148 på äldreboende. Runt 200 får besök av hemtjänsten per år.

Byggde om servicehem
Från 2000 till 2005 har äldreboendeplatserna ökat med en fjärdedel i kommunen och även hemtjänsten gör fler hembesök. Elisabeth Andersson är socialchef i kommunen och förklarar varför siffrorna för Valdemarsvik ser bättre ut än för de andra kommunerna i länet.

- 2005 gjorde vi om ett servicehem till särskilt boende. Därför blev det fler platser fast vi hade ju dom egentligen innan.

Hemtjänstens ökning beror på ett ökat behov säger hon.

Stora regionala skillnader
I Östergötland finns stora skillnader mellan kommunerna när det gäller satsningarna på äldreomsorgen. Något som kan bero på kommunens syn på hur man ska ta hand om åldringarna, säger Elisabeth Andersson.

- Det finns ett tänkande om att man ska försöka ha hemtjänst så länge som möjligt och möta den enskildes behov men så finns det en annan sida i debatten att man aldrig får flytta in på äldreboende.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista