Saab på väg in i mututredning

Flera hemliga mellanhänder användes för att mot betalning hjälpa Saab i Linköping när dom tillsammans med sin brittiska partner BAE Systems försökte sälja Gripen-plan till Tjeckien. Det uppgav Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning under tisdagskvällen.

En hemlig källa med insyn i Gripen-projektet vittnade i tv-programmet om hur dom hemliga agenterna försökt muta politiker.

”Det räckte att muta nyckelpersoner i regeringen för att få igenom beslutet”, sade källan till programmet. Flera tjeckiska politiker vittnade i programmet om att dom erbjudits pengar.

Tillbakavisas
Men mutanklagelserna tillbakavisades av både vd:n för Saab, Åke Svensson, och högste chefen för Gripen International Johan Lehander.

- Vi betalar inte mutor, vi ägnar oss inte åt det, sade Åke Svensson till tv-programmet.  

Enligt Uppdrag Granskning har Saab tillsammans med sin brittiska partner BAE använt flera hemliga agenter, eller rådgivare som Saab väljer att kalla personerna, vid sitt försök att sälja stridsflygplanet till Tjeckien i slutet av 90-talet.

Dolda provisioner
En tidigare anställd på Saab ska ha skrivit under ett avtal som skulle ge agenten en halv miljard kronor om försäljningen blev av. Men det tjeckiska parlamentet sade nej till köp av Gripen-planen.

Istället blev det ett avtal mellan den svenska och den tjeckiska staten om uthyrning av 14 plan. Enligt Uppdrag Granskning betalades 81 miljoner kronor ut i dolda provisioner för att få igenom affären.

Saab samarbetar
Överåklagare Christer van der Kwast har inlett en granskning av hur affären gick till.

- Nu kommer vi samarbeta med åklagare och myndigheter så att de får den information de behöver, säger Helena Stålnert, informationsdirektör vid Saab.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista