Staffan Danielsson: Är det sant skadas Sveriges anseende

Centerpartisten Staffan Danielsson från Linköping och ledamot i riksdagens försvarsutskott reagerar kraftigt på anklagelserna om mutor och höga provisioner i samband med Saabs affär i Tjeckien.

- Sverige ska uppträda juste i sådana här affärer, Saab ska uppträda juste. De har ju en väldigt bra produkt, jag vill i grunden tro att Gripen-planen kan säljas på grund av sin kvalitet, säger Staffan Danielsson.

Riksdagsledamoten, som sitter i försvarsutskottet, menar att det är viktigt att agera med ”justa spelregler”.

- Det är viktigt att Saab reder ut det här.

Om Uppdrag Gransknings uppgifter stämmer, hur allvarligt är det då?

- Det har jag svårt att överblicka. Nu har det varit graverande uppgifter i ett tv-program. Saab har sagt att de ska gå till botten med det här, det tycker jag är utmärkt.

Hur påverkar det Sveriges anseende utomlands, tror du?

- Jag tror det skadar Sveriges och Saabs anseende utomlands om det visar sig vara sant. Jag är självklart av den uppfattningen att när Sverige leasar ut plan eller när Saab säljer plan så ska det ske med sunda affärsmetoder, säger Staffan Danielsson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista