Länsstyrelsen reagerar på hur äldre behandlats

Länsstyrelsen kommer att granska fallet med den handläggare i Norrköpings kommun som misstänks ha tvingat äldre att flytta från sina hem mot deras vilja.

Enligt socialtjänstlagen ska människor som söker hemtjänst eller särskilt boende har rätt till självbestämmande och samtidigt ska kommunen respektera personernas integritet.

Handläggare gjorde egna bedömningar
Den nu polisanmälda handläggaren har i flera fall struntat i de äldres önskemål istället har handläggaren bestämt själv vilket stöd de äldre ska få.
I flera fall har det lett till att de äldre tvingats lämna sina hem för att bo på ett äldreboende.

Flera ärenden har anmälts
För en månad sedan upptäcktes fyra ärenden som direkt anmäldes till länsstyrelsen enligt Lex Sara.

Senare har det kommit fram nya fall och ännu allvarligare överträdelser mot de äldres rättigheter som ännu inte nått länsstyrelsen.

Socialkonsulent Britta Mellfors på länsstyrelsen säger att om uppgifterna stämmer så handlar de om brott mot socialtjänstlagen.

–Vi kommer att ta upp frågan på vilket sätt kommunen kommer kontrollera så att eventuella missförhållanden upptäcks säger Britta Mellfors. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista