Kviga flydde från slaktbil

Med ett rejält skutt flydde kvigan från den planerade slakten vid Scans slakteri i Linköping under onsdagsmorgonen. Men friheten blev inte långvarig.

Trafikradion fick varna bilister i det hårt trafikerade Tornby-området för den flyende kvigan. Slakteripersonal och polis tog upp jakten på djuret som senare upptäcktes i det närbelägna köpcentret i Skäggetorp.

- Där spärrade vi in djuret med staket och tillkallade en djurtransportbil. Men kvigan var så smidig och hoppade över även det staketet, berättar Bob Karlsson, slaktchef vid Scan för SR Östergötland.

När kvigan förirrade sig ut mot E4:an, förbi Ikea, i riktning mot sjön Roxen togs beslutet att kvigan skulle avlivas.

Hur vig är egentligen en ko?

- De är otroligt viga, det här var en kviga som ju är yngre så det var ingen match för den att ta sig över staketet, säger Karlsson.

Scan bygger just nu om lossningsplatsen vid slakteriet i Linköping och förstärker grindarna, så att djur ska förhindras från att ta sig ut i friheten.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista