Facket kritiserar Försäkringskassan

Var tioende anställd på Försäkringskassan i Östergötland ska sägas upp. Regeringen har beslutat att minska anslagen och det tvingar ansvariga till stora omorganisationer.

Men facket är kritiskt till hur ledningen sköter neddragningarna och menar att det blir omöjligt att hålla samma service som tidigare.

- Framför allt så tycker vi att det här sker alldeles för fort och med för dåligt underlag, säger Christina Eklöf ordförande för fackförbundet ST.

En halv miljard ska sparas
Regeringen har beslutat att minska Försäkringskassans budget med en halv miljard kronor. Det innebär att det blir bråttom för kassan att göra stora förändringar i sin organisation med bland annat personalminskningar. I Östergötland tvingas var tionde anställd att sluta.

Ansvariga planerar att flytta flera kontor till mindre lokaler där man ska kunna få hjälp med enklare frågor. Samtidigt försvinner möjligheten för spontana besök för dem som behöver hjälp av handläggare på en del orter.

Längre handläggninstider
Christina Eklöf menar att ledningen går för fort fram utan att ha undersökt vilka konsekvenser förändringarna ger. Risken finns, menar hon, att medborgarna drabbas i slutänden.

- Enligt mitt sätt att se så måste det här påverka handläggningstiderna och i värsta fall även kvalitet. Blir vi färre som ska jobba lika mycket så kommer vi inte att hinna det. Det är en ekvation som inte går ihop.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista