Boende vill ha Fornåsa i fred

Flera av de boende kring Fornåsa är kritiska till den naturgasutvinning som Tekniska verken planerar i området.

De boende är bland annat oroliga för att grundvattnet ska förorenas eller försvinna när Tekniska verken borrar efter gas.

Helene Eriksson och andra i Fornåsa täcker inte låta sig nöja om myndigheterna Bergsstaten och länsstyreslen ger Tekniska verken rätt att börja borra efter gas i omrdået.

- Om de får tillstånd kommer vi att överklaga. Vi som bor här och som har mark här ute. Vi ger oss inte vi vill ha bättre garantier för oss som är på området och bor på området. Vi vill säkra vår framtid bättre. Både för vår natur och framför allt vattnet, säger Helene Eriksson.

Vill ha garantier
Det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping vill utvinna naturgas som finns 40 meter under jorden i Fornåsa på Östgötaslätten. De boende är oroliga för att deras vattentillgång ska påverkas när man borrar efter gasen. Helene Eriksson och de andra vill ha försäkringar om att de är skyddade ekonomiskt om vattnet blir förstört eller försvinner.

Ärendet behandlas behandlas i flera steg. Myndigheten Bergsstaten ska ta beslut om Tekniska verken får ta marken i anspråk för att leta efter gas, något som länsstyrelsen inte har haft någonting emot i sitt yttrande.  Däremot har länsstyrelsen mer att säga till om när det gäller miljöprövningen av det fysiska ingreppet i miljön.

Brister i miljöredovisningen
Tekniska verkens miljöredovisning av de provborrningar man villgöra saknar enligt länsstyrelsen flera viktiga uppgifter och därför har man begärt in en lång lista med kompletteringar. Peter Ohlander som är projektledare för naturgasutvinningen säger att de tagit åt sig av den kritik de fått av boende. Men exakt hur de kommer att ersättas om någon vattentäkt blir förstörd kan han inte säga.

- Några siffror kan jag inte ge men vi kommer att bli ersättningsskyldiga om vi sabbar någon vattentäkt. Exakt hur det kommer att gå till vet jag inte i dagsläget.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista